Goed begin

Hebt u de voorbije week ook de bedenking gemaakt dat 2015 niet bepaald goed begonnen is?
Hebt u de voorbije week ook moeten vechten tegen het gevoel dat de boel uit de hand lijkt te lopen? Dat de vraag 'hoe lossen we dit samen op' stelselmatig vervangen wordt door een georganiseerde druk om 'kant' te kiezen? Wij of zij - er lijkt geen tussenweg meer.
Het is de schuld van de overkant. Punt.
Hebt u zich de voorbije week ook afgevraagd wat u eigenlijk nog openlijk mag zeggen, kùnt zeggen, zonder het risico te lopen dat er meteen iemand u met de vinger zal wijzen? Een stempel op u zal drukken, u zal indelen bij een groep? De stoute groep, die van de anderen. En u
en passant even de huid zal vol schelden, onder het mom van assertiviteit? De agressie neemt hand over hand toe. Of is dat maar een indruk? Denk je dat alleen maar, omdat je voortdurend overspoeld wordt met berichten over spectaculaire gebeurtenissen, en over agressie? Zit daar misschien een strategie achter? Of is het echt gewoon het gevolg van de domheid van hebzucht?
Hebt u zich de voorbije week ook afgevraagd of we misschien eens moeten proberen om onder die deels zelf opgelegde druk van 'ik moet meedoen' uit te geraken? Over alles een mening moéten hebben en ventileren, is misschien niet zo'n beste manier om met anderen om te gaan.
Hebt u zich de voorbije week ook afgevraagd of de ingebakken gedachte 'als ik de kans kreeg, deed ik het ook' op termijn misschien niet zo constructief is? Eerder fataal. Voor ieder van ons. En toch… Stiekem…
Alsmaar meer willen hebben, trouwens, brengt het slechtste boven in de mens. Dat zouden we ondertussen toch wel mogen weten. Er zijn genoeg voorbeelden. Meer dan genoeg.
Hebt u zich de voorbije week ook afgevraagd waarom wij als soort nog steeds niet in staat zijn iets te leren uit het verleden? Nog steeds niet? Nada. Niks. Noppes. Niente.
Hebt u zich de voorbije week ook afgevraagd wanneer iemand eens het lijstje met de populairste scheldwoorden publiceert?
Nummer één? Racist.
Wedden?

It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried.

Sir Winston Churchill