School's out.

Vanmiddag viel het me weer op.
Nu moet ik eerlijk toegeven dat het me al jaren verwonderd hoe het mogelijk is. Ik bedoel, zowat elke ouder zegt ’s morgens toch tegen z’n kinderen: “Voorzichtig zijn. Zeker op straat.” Het huidige verkeer is zodanig hectisch en maf, dat je haast niet anders kunt dan hopen dat je kind gewoon plat geluk heeft. Elke dag opnieuw.
Iedereen is het daar over eens, denk je dan.
Geloof je dat echt?
Zo ja, ga dan op een ochtend, middag of avond eens aan een willekeurige schoolpoort staan, en observeer gewoon hoe het daar aan toe gaat. Je gelooft je ogen niet. Dezelfde ouders die ’s ochtends hun kinderen hebben aangemaand om vooral ‘voorzichtig te zijn op straat’, halen bij het ophalen van diezelfde kinderen nu de meest onwaarschijnlijke manoeuvers uit met hun auto, liefst zo dicht mogelijk bij de schoolpoort. Op of naast de straat, op of naast het fietspad, op of naast het trottoir, het maakt allemaal niet uit. Er wordt driedubbel geparkeerd en gescholden, kinderen moeten overal de straat oversteken om bij de auto van mama of papa te geraken, want het moet vooruit gaan, en de juf of leraar die probeert om de boel min of meer geordend te laten verlopen, wordt alsmaar meer als hindernis gezien, als vervelende bemoeial. Er wordt gedraaid en gekeerd dat het een lieve lust is, en iedereen vindt dat de anderen hem of haar voorrang moeten verlenen. Ikke ikke ikke, en de rest…
De jungle. Hoewel…
Als je sommige beelden ziet van waterplassen in die jungle, waar leeuwen en antilopen solidair naast elkaar staan te drinken, zonder dat de leeuwen de antilopen lastig vallen… Misschien is ònze jungle misschien wel een overtreffende trap van dé jungle.
Sorry, beestjes.
En als er dan iets misloopt… Dan staat iedereen klaar om met het vingertje te wijzen.
Naar de anderen.

Man...is a tame or civilized animal; never the less, he requires proper instruction and a fortunate nature, and then of all animals he becomes the most divine and most civilized; but if he be insufficiently or ill-educated he is the most savage of earthly creatures.

Plato (427 VC - 347 VC)